Ἀπάμεια

Η εικόνα μοιάζει με αναγνωστικού της δεκαετίας του ’50 ή διαφημιστικού, αλλά είναι το χαμένο ψηφιδωτό από την ίδρυση της Απάμειας – της μεγαλύτερης Ελληνιστικής πολης μετά την Αντιόχεια και την Αλεξάνδρεια.
Αρχικά ήταν «κατοικία», στρατιωτικός οικισμός, που ιδρύθηκε από τον Αντίπατρο και τον γιο του Κάσανδρο το 320 π.Χ στις ακτές του ποταμού Ορόντη της Συρίας και εξ αυτού πήρε το όνομα: Πέλλα ἡ ἐπί τοῦ Ὀρόντου.Tο 300 π.Χ ο Σέλευκος Νικάτωρ επεξέτεινε την πόλη και της έδωσε το όνομα της συζύγου του Απάμα. Η Απάμα όπως και η Ρωξάνη του Μ. Αλεξάνδρου, ήταν πριγκήπισσα από τη Σογδιανή· κατά τη συνήθεια των Στρατηγών να παντρεύονται εντόπιες.

Στο ψηφιδωτό διακρίνονται εξιδανικευμένες παράστασεις από τη ζωή σε μία νέα, Ελληνιστική πόλη: ένας γεωργός μεταφέρει τη σοδειά στο νερόμυλο (νόρια), γυναίκες με τα παιδιά τους πηγαίνουν στον ναό, και δίπλα λουόμενοι απολαμβάνουν τα δημόσια λουτρά.

Μία από τις δεκάδες που ίδρυσε ο Νικάτωρ στη Μέση Ανατολή, όπως λέει ο Λιβάνιος στο Ἀντιοχεῖας Ἐγκώμιον το 360 μ.Χ:

«Πηγαίνετε στη Φοινίκη και δείτε τις πόλεις του εκεί και γυρίστε μετά στη Συρία να δείτε ακόμα περισσότερες και μεγαλύτερες. Το έργο του εκτείνεται ως τον Ευφράτη και τον Τίγρη και η Βαβυλώνα περικλείεται από τις πόλεις του· τις ίδρυσε παντού, ακόμα και στην Περσία. Εν ολίγοις, δεν έμεινε τόπος ικανός να φιλοξενήσει μία πόλη και το έργο του να διαδώσει τον Ελληνικό πολιτισμό σχεδόν εξάλειψε τον βαρβαρισμό.»

Apamea-02.v2

Photos of looted mosaics help pinpoint foundation date of Hellenistic city in Syria

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s