“Για ένα γυναικείο φόρεμα” – To 582 o Μαυρίκιος αναγορεύται Αυτοκράτωρ. Ήδη με μεγάλες επιτυχίες ως στρατηγός στο Ανατολικό μέτωπο, Ελληνικής καταγωγής πιθανότατα και υψηλής μόρφωσης. Θεωρείται από τους Λατίνους ο πρώτος «Ελληνας» Αυτοκρατορας· ίσως και γιατί επί της βασιλείας του το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως πήρε τον τίτλο «Οικουμενικό», οξύνοντας τις σχέσεις Ανατολής – Δύσης.
Οι προηγούμενες επιτυχίες είχαν δημιουργήσει μία διστακτικότητα στην επιθετικότητα των Πeρσών, οπότε περισσότερα στρατεύματα ήταν διαθέσιμα να μεταφερθούν στη Δύση, στα Βαλκάνια, όπου οι επιδρομές των Αβάρων και Σλαύων είχαν καταντήσει μία μόνιμη κατάσταση.
Ο Shah των Πέρσών Hormozd – Ὁρμίσδας ελληνιστί – έκρινε ότι λόγω της μεταφοράς θα μπορούσε να κινηθεί στην Καυκασία και διέταξε τον επιτυχημένο στρατηγό Bahrām να επιτεθεί. Ηττήθηκε όμως από τον τοπικό Ρωμαίο διοικητή Ρωμανό. Ο Hormozd έστειλε με χλεύη στον Bahrām ένα γυναικείο φόρεμα.
Ο στρατηγός εξοργισμένος, άφησε τα σύνορα και μαζεύοντας καθ΄οδόν στρατό από τις επαρχίες κινήθηκε για την πρωτεύουσα των Σασσανιδών Κτησιφών. Στη μάχη του 590 στη Μεσοποταμία ο Hormozd ηττήθη και έντρομοι οι παλατιανοί τον αντικατέστησαν με το γιο του Husraw (Χοσρόη).
Ανίκανος ο Χοσρόης να προβάλλει κάποια αντίσταση διέφυγε στη Ρωμαϊκή Μεσοποταμία, στο συνοριακό Κιρκίσιο στις όχθες του Τίγρη και του Αβορά.
Εάν οι Ρωμαίοι τον βοηθούσαν να επανακτήσει το θρόνο του, υποσχέθηκε να παραχωρήσει τη Περσική Αρμενία μαζί με τη βόρεια Μεσοποταμία. Αντιστοίχως ο Bahrām προσεφερε αυτά και τη Νίσιβη εάν ο Μαυρίκιος δεν βοηθούσε τον Χοσρόη. Οι συμβουλές των παλατιανών και του Πατριάρχη Ιωάννη του Νηστευτή ήταν να επιλέξει το τελευταίο. Αν μη τι άλλο, ήταν η οικονομικότερη λύση χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα. Ο συνήθως επιφυλακτκός Μαυρίκιος έκανε το πρώτο· ένας νόμιμος Shah θα ήταν ευγνώμων προς την Αυτοκρατορία και διακείμενος προς την ειρήνη.
Καθώς τα νέα για τις ετοιμασίες του Βυζαντίου έφτασαν στην Περσία, οι συνοριακοί διοικητές τάχθηκαν με τον Χοσρόη παραδίδοντας τη Μαρτυρόπολη στον Μαυρίκιο. Αντιμετωπίζοντας τις συνδυασμένες δυνάμεις Ρωμαίων και Περσών ο Bahrām εγκατέλειψε τον Κτησιφώντα και κατέφυγε στην Ατροπατηνή κοντά στην Κασπία· όπου και ηττήθηκε. Τεράστια ποσότητα λαφύρων επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την φιλία του Χοσρόη που κράτησε τους Πέρσες μακριά από κάθε επιβουλή.
Όσο ο Μαυρίκιος ήταν Αυτοκράτωρ τουλάχιστον. Ο οποίος δεν θα φανταζόταν ότι αυτή η «φιλία» του Husraw θα γίνει αφορμή να θεωρήσει τους μετέπειτα Φωκά και Ηράκλειο απλά σφετεριστές· στερώντας από τον δεύτερο την Αίγυπτο, τη Συρία, τη Μεσοποταμία και την Ανατολία μέχρι τα παράλια της Βιθυνίας παροδικά, απειλώντας για πρώτη φορά την ύπαρξη της Αυτοκρατορίας.
Επίχρυσες ασημένιες οινοχόες με γυναικείες παραστάσεις, Αυτοκρατορία των Σασσανιδών, 6ος