Corpus Iuris Civilis

Ο πρώτος που έδωσε κάποια πολιτική δικαιοδοσία στους τοπικούς Επισκόπους ήταν ο Ανάστασιος ο Δίκορος (491–518). Περιορισμένα, στην εκλογή τοπικών αρχών. Ο Ιουστινιανός επεξέτεινε την επιρροή των Επισκόπων σημαντικά, αναθέτοντας Δικαστική αρμοδιότητα στην περιοχή τους και υποκαθιστώντας ή και ξεπερνώντας αυτόν τον Κυβερνήτη (βικάριο).
Ο Ιουστινιανός είχε επιφέρει και πολλές άλλες διοικητικές αλλαγες με κύριο στόχο την αποδυνάμωση των ισχυρών συγκλητικών οικογενειών και άλλων γραφειοκρατών. Ας μη λησμονείται, ήταν ένας λατινόφωνος επαρχειώτης, «ταπεινής» καταγωγής και μέτριας μόρφωσης, περιτριγυρισμένος από ελληνόφωνους παρατρεχάμενους του Παλατίου. O πάντα κακεντρεχής Προκόπιος στα «Ανέκδοτα», αναφέρει πως το υπηρετικό προσωπικό γελούσε όταν ο Ιουστινιανός έβγαζε λόγο στα Ελληνικά. Η δύναμη των Συγκλητικών ποτέ δεν θα ήταν ίδια πια μετά τον Ιουστινιανό.

Εν μέσω τέτοιου αναθεωρητικού διοικητικού οίστρου, ο Ιουστινιάνιος Κώδικας (Corpus Iuris Civilis) ήταν προφανώς χρήσιμος. Επέτρεψε σε δικαστές, δικηγόρους και διαδίκους να γνωρίσουν το νόμο με μεγαλύτερη ευκολία και σαφήνεια από πριν. Παραταύτα το Corpus, πολλές φορές μη διευκρινιστικό και μπερδεμένο, σύντομα κατέστη εν μέρει παρωχημένο.

Προϋπάντησε τους αρκετά πολυπληθέστερους νόμους που τεθηκαν σε ισχύ, αργότερα, στη βασιλεία του Ιουστινιανού και που ποτέ δεν ενσωματώθηκαν – παρά στο παράρτημα των ελληνικών Νεαρών. Καθώς επίσης δεν συμπεριελάμβανε τις μεθύστερες αλλαγές στην αυξανόμενη δικαιοδοσία των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων. Το δυσχερέστερο από όλα, το Corpus ήταν στα στα Λατινικά και δημοσιεύτηκε όταν ακριβώς τα Ελληνικά ήταν πλέον η σχεδόν αποκλειστική γλώσσα της Διοίκησης.
Μέχρι τότε λίγοι ήταν οι σπουδαστές της Νομικής που ξεκινούσαν ίσα με μία ιδέα Λατινικών· και οι περισσότεροι από αυτούς συνήθως αποκτούσαν απλά μία στοιχειώδη γνώση. Συνεπακόλουθα, για πολλούς δικηγόρους και δικαστές ο νόμος δεν ήταν το Corpus καθαυτό, όσο τα ψιλά γράμματα των Ελληνικών μεταφράσεων ή και τα Ελληνικά τους σχόλια. To Κανονικό Δίκαιο που ήταν σε ισχύ στα εξουσιοδοτημένα Δικαστήρια της Εκκλησίας είχε το πλεονέκτημα ότι ήταν στα Ελληνικά.

[συνεχίζεται]

Basilica Sant’Apollinare Nuovo, κτίστηκε από τον Οστρογότθο Theodoric αλλά τα συγκεκριμένα ψηφιδωτά είναι μετά το 600 μ.Χ που η εκκλησιά είχε μετατραπεί από Αρειανική σε Ορθόδοξη. Χαρακτηριστική η Ελληνιστική-Ρωμαϊκή τεχνοτροπία όπως οι μαίανδροι άνω

Basilica-di-SantApollinare-Nuovo_foto-di-Pini-rid


A History of the Byzantine State and Society

Advertisement

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s