Ἄγρα

«Στις 15 Ιουλίου, την ξεκάθαρη και χαρούμενη ημέρα του ιερότατου πνεύματος, ο Γαληνότατος Αυτοκρατωρ ο ίδιος, ο Ιωάννης Παλαιολόγος και ο αδελφός του Θεόδωρος Πορφυρογέννητος, ο ξακουστός Δεσπότης, άφησαν το Βυζάντιο για να πάνε για κυνήγι συνοδευόμενοι με μεγαλοπρεπεια, κατά το συνηθισμένο βασιλικό τρόπο, από τους αριστοκρατικότερους αυλικούς τους.

Πρώτα εγκατέστησαν το περίπτερο του βασιλιά στην Απάμεια, μια αρχαία πόλη της Θράκης, δίπλα σε μια όμορφη πηγή και, γύρω από αυτήν, τις σκηνές των ευγενών. . .
Την επόμενη μέρα, την τυχερή μέρα του Διός, καθώς ο ασυννέφιαστος ήλιος γινόταν πιο φωτεινός, μερικοί πήγαν κυνήγι με τα γεράκια για πολύχρωμα πουλιά μέσα στους αγκαθωτούς θάμνους, ενώ άλλοι προσπάθησαν με μεγάλο ζήλο να πιάσουν διάφορα ψάρια στα ποτάμια χρησιμοποιώντας αγκίστρια με δολώματα. Άλλοι, οι κορυφαίοι πολίτες και πιο ανδρείοι, βέβαια, με τους ίδιους τους πρίγκιπες, κινούνταν ταχύτατα μέσα από απάτητα δάση και ψηλούς λόφους, με πολλά κυνηγετικά δόρατα, όπλα και σκυλιά, στο κατόπι για αντιλόπες, αφρισμένα αγριογούρουνα, καστανόξανθα λιοντάρια ή λεοπαρδάλεις. Τέλος, είδαμε να αναδύεται από το δάσος ανάμεσα στις κοιλάδες και τις πλαγιές των λόφων ένας μεγάλος αριθμός τεράστιων ανεμοπόδαρων ελαφιών· διέσχισαν το λειβάδι, περνώντας από μακριά.

»Προχωρώντας πιο μακριά, βρεθήκαμε σε μια άλλη αρχαία πόλη της Θράκης που την λένε Μυλιαδήμη [;], παντού σε κατάσταση κατάρρευσης, λόγω της μεγάλης ηλικίας. Από εκεί μπορεί να βρει κανείς ίχνη μακρών τειχών και τεράστια απομεινάρια ναών· και όχι μακριά από εκεί, οι κυνηγοί έφεραν στη σκηνή του βασιλιά από τη λεία δύο αγριογούρουνα και δύο ελάφια. Από αυτά ο μεγαλοπρεπής πρίγκιπας μοίρασε σε όλους… Και τελικά, ο Κρητικός γερακάρης Μανουήλ έβγαλε μια μεγάλη, μακρόστενη σαύρα που ένας πετρίτης είχε σκοτώσει μπροστά στα μάτια μου κάτω από τον καθαρό ουρανό. Τότε ο εύχαρης Αυτοκράτορας με κάλεσε να λάβω μέρος της θήρας…»

Cyriaco d’ Ancona, Epistola XII, 19 Ιουλίου 1444


Paja Jovanović, Ιερακάρης, 1890 

64471090_2372580226397832_8294689215698960384_n

 

Nauplion.net, E. W. Bodnar, Cyriac of Ancona: Later Travels

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s