«Του Δαναού και των πενήντα λαμπροθρόνων του
θυγατέρων την πόλη υμνείτε, Χάριτες,
το Άργος, τη θεόπρεπη της Ήρας έδρα,
που φλέγεται με δόξες άμετρες
για τα παντότολμά του τα έργα.
Δε θα ᾽χε τελειωμό να λες
για τον Περσέα με τη Γοργόνα Μέδουσα,
για τις πολιτείες που θεμέλιωσε
στην Αίγυπτο με του Έπαφου το χέρι
και για την Υπερμνήστρα, που δεν παρασύρθηκε
στο κρίμα, μόνο κράτησε
μονόψηφο στη θήκη του μαχαίρι.»
Πίνδαρος, Νεμεονίκαις
Στην Ελληνική μυθιστορία οι Δαναοί επιστρέφουν στην Πελοπόννησο, όπως γράφει ο Αισχύλος στις «Ἰκέτιδες», για να διεκδικήσουν το Άργος το οποίο και επιτυγχάνουν. Λίγο αργότερα από τον Δαναό και τις πενήντα κόρες, φτάνουν στο Άργος οι πενήντα γιοι του Αιγύπτου και απαιτούν να παντρευτούν τις Δαναϊδες και να κυριαρχήσουν στην πόλη της Ήρας
Η Υπερμνήστρα είναι η μόνη Δαναΐδα που ερωτεύεται το σύζυγό της τον Λυγκέα και δεν εκτελεί το σχέδιο του Δαναού για τους γιους των νεοφερμένων.
«…ενώ προσπαθείς να με αγκαλιάσεις και το μισό-ξύπνιο τεντωμένο το χέρι σου σχεδόν τραυματίστηκε από το σπαθί. Τώρα, αρχίζω να φοβάμαι τον πατέρα μου, τους φρουρούς και το φως που πλησιάζει… Όταν τα λόγια μου σε πήραν από τον ύπνο: Σήκω γρήγορα, εγγονέ του Βήλου, τώρα μοναδικέ τόσων αδελφών. Αν δεν διαφύγεις γρήγορα, είναι μοιραίο να είναι η αιώνια νύχτα σου. Ξυπνάς μέσα στο φόβο· η λήθη του ύπνου απομακρύνεται και βλέπεις στο χέρι μου το μυτερό όπλο. Καθώς ρωτάς την αιτία – Φύγε, σε διακόπτω, όσο η νύχτα επιτρέπει. Τρέξε, μέσα στο σκοτάδι της νύχτας. Ενώ εγώ παραμένω εδώ. Και τώρα, το πρωί φτάνει. Ο Δαναός αριθμεί τους σφαγμένους γιους του Αιγύπτου.»
γράφει ο Οβίδιος στις ερωτικές επιστολές Heroides, ‘Hypermestra Lynceο’.
Η πράξη αυτή της Υπερμνήστρας θα επιτρέψει τη συνέχεια της Ελληνικής μυθιστορίας, μιας και ο γιός της με το Λυγκέα είναι ο Άβας, παππούς του Περσέα και πρόγονος του Ηρακλή της επικής εποχής.
Χρυσό έλασμα, 6ος, Μουσείο Δελφών