Ἵππῳ λευκῷ θρίαμβον

Ινδικτιώνος τρίτης, το έτος  6481 από Κτίσεως Κόσμου, ο Βασιλέυς Ρωμαίων Ιωάννης ο Τζιμισκής εισέρχεται νικηφόρος στην πόλη του Κωνσταντίνου.
Προηγείται θριαμβικό άρμα με τέσσερα λευκά άλογα με την εικόνα της πολιούχου Θεομήτορος επί των στρατιωτικών στολών των Βουλγάρων Καισάρων· ακολουθεί στεφανωμένος ο Ιωάννης ο Τζιμισκής σε λευκό άλογο επευφημούμενος· ο Βούλγαρος Czar Βόρις και η οικογένειά του, ο στρατηγοί και ο στρατός, οι σειρές των αιχμαλώτων και τα λάφυρα.
H πομπή μετά τη Χρυσή Πύλη θα ακολουθήσει τη Μέση Οδό εώς την Αγορά του Κωνσταντίνου, υπό τις ζητωκραυγές του πλήθους της Βασιλεύουσας που βλέπει επιτέλους κάθε απειλή να απομακρύνεται εκατοντάδες μίλια μακριά· στις Πύλες της Συρίας και το Δάννουβι.  Εκεί, κάτω από το πανύψηλο άγαλμα του Κωνσταντίνου, ο Βασιλεύς θα αφαιρέσει τα Αυτοκρατορικά διάσημα από τον Βόρι. Η Αυτοκρατορία των Βουλγάρων προσαρτάται στων Ρωμαίων και ο Βόρις λαμβάνει τον τίτλο του Μαγίστρου. Μετά από 300 χρόνια τα πλοία της Αυτοκρατορίας διαπλέουν ξανά τον Δούναβη.

Σκυλίτζης, Σύνοψις Ἱστοριῶν

«…Αὐγούστῳ δὲ μηνί, ἰνδικτιῶνος τρίτης, ἐφάνη καὶ κομήτης ὁ λεγόμενος πωγωνίας, καὶ ἐφαίνετο ἕως Ὀκτωβρίου μηνὸς τῆς τετάρτης ἰνδικτιῶνος. προεμήνυε δ’ οὗτος τὸν τοῦ βασιλέως θάνατον καὶ τὰς μελλούσας κατασχεῖν τὴν Ῥωμαίων γῆν ἐκ τῶν ἐμφυλίων πολέμων ἀπαραμυθήτους τύχας…»

[συνεχίζεται]


Bamberger Gunthertuch, μεταξωτή ταπισερί, Κωνσταντινούπολη 10ος, Bamberg Dom. Απεικονίζεται ο Ιωάννης Τζιμισκής πλαισιωμένος από δύο Πανηγυρίστριες στα χρωματά των φατριών του Ιπποδρόμου  – η μία κρατάει εορταστικό τουφίον με εξωτικά φτερά – κατά τον θρίαμβο της νίκης κατά των Βουλγάρων και των Ρως το 972 

Gunthertuch

Advertisement

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s