Tο 41 π.Χ η Κλεοπάτρα θα πλεύσει τον Κύδνο πόταμο με την πολυτέλεια που άρμοζε στην βασίλισα των Πτολεμαίων για να συναντήσει τον Μάρκο Αντώνιο στην Ταρσό:
«Εκείνη, βρισκόταν ξαπλωμένη κάτω από μιά χρυσοποίκιλτη τέντα, στολισμένη σαν την Αφροδίτη στις ζωγραφιές και νεαρά αγόρια ζωγραφισμένα Ερωτηδείς στέκονταν από κάθε πλευρά ανεμίζοντάς την. Οι ακόλουθές της ήταν ντυμένες Νηρηΐδες και Χάριτες, μερικές διηύθυναν το πηδάλιο και μερικές στα σχοινιά. Τα αρώματα διαχέονταν από το πλοίο ως την ακτή· που καλυπτόταν από πλήθος που ακολουθούσε τον πλου και από τις δύο όχθες και από τις μάζες που κατέβαιναν από την πόλη για να δουν το θέαμα.»
γράφει ο Πλούταρχος στον «Ἀντώνιο».
«Και μια φήμη απλώθηκε, ότι η Αφροδίτη ήρθε να σμίξει με τον Βάκχο για το καλό της Ασίας.»
– καί τις λόγος ἐχώρει διὰ πάντων ὡς ἡ Ἀφροδίτη κωμάζοι παρὰ τὸν Διόνυσον ἐπ᾽ ἀγαθῷ τῆς Ἀσίας.
Μετά τη νίκη του στη Μάχη των Φιλίππων, ο Μάρκος Αντώνιος έγινε κύριος του ανατολικού τμήματος της Ρωμαϊκής επικράτειας. Την περίοδο αυτή ο Αντώνιος ικανοποίησε ορισμένες επιθυμίες της βασίλισσας, παραχωρώντας της εδάφη και θανατώνοντας ορισμένους από τους εχθρούς της. Την άνοιξη του 40 π.Χ. ο Αντώνιος έφυγε από την Αίγυπτο με προορισμό την Αθήνα και κατόπιν την Ιταλία.
Λίγο μετά την αναχώρηση του Αντωνίου από την Αίγυπτο, η Κλεοπάτρα έφερε στον κόσμο δίδυμα, ένα κορίτσι κι ένα αγόρι· τον Αλέξανδρο Ήλιο και την Κλεοπάτρα Σελήνη.
Η πολιτική διάνοια τηw Κλεοπάτρας ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αμφιλεγόμενη ομορφιά της. Το 34 π.Χ, μετά την παραχώρηση της Συρίας από τον Αντωνιο, λάμβάνει τον τίτλο Κλεοπάτρα Θεά Νεωτέρα Φιλοπάτωρ διεκδικώντας την κληρονομία του Βασιλείου των Σελευκιδών, στην ανασύσταση ενός κραταιού Ελληνορωμαϊκού βασιλείου.
Ο Αντώνιος ικανοποιούσε μια σειρά από εδαφικές επιθυμίες της Κλεοπάτρας, φτάνοντας στο σημείο να γυρίσει την πλάτη στα συμφέροντα της Ρώμης. Αρνήθηκε οικονομική βοήθεια από τη σύζυγό του, Οκταβία, και έδωσε αφορμές για πόλεμο στον Οκταβιανό, ο οποίος από την πλευρά του τις αναζητούσε. Οι κυριότερες αυτών ήταν η ανακοίνωση του διαζυγίου του από τη Ρωμαία σύζυγό του, ώστε να πάψει η Κλεοπάτρα να διαθέτει το στάτους απλής ερωμένης, η τέλεση του Θριάμβου του μετά την νίκη του κατά των Αρμενίων στην Αλεξάνδρεια και όχι στην Ιερά Οδό της Ρώμης , και τέλος μια μεγαλόπρεπη τελετή στην οποία παραχώρησε τεράστια εδάφη της αυτοκρατορίας στην Κλεοπάτρα και τα παιδιά της.
Στον Αλέξανδρο Ήλιο, ο οποίος παραβρέθηκε ντυμένος με ένδυμα Μήδου βασιλιά, όπως στο άγαλματίδιο, αποδόθηκε η Αρμενία, η Μηδία και η Παρθία, εδάφη που προς το παρόν δεν βρισκόταν υπό την ηγεμονία των Ρωμαίων, αλλά τα οποία ο Αντώνιος σκόπευε να καταλάβει σύντομα.
Μαζεύθηκαν οἱ Ἀλεξανδρινοι
νά δοῦν τῆς Κλεοπάτρας τά παιδιά,
τόν Καισαρίωνα, καί τά μικρά του ἀδέρφια,
Ἀλέξανδρο καί Πτολεμαῖο, πού πρώτη
φορά τά βγάζαν ἔξω στό Γυμνάσιο,
ἐκεῖ νά τά κηρύξουν βασιλεῖς,
μές στή λαμπρή παράταξι τῶν στρατιωτῶν.Ὁ Ἀλέξανδρος – τόν εἶπαν βασιλέα
τῆς Ἀρμενίας, τῆς Μηδίας, καί τῶν Πάρθων.
Ὁ Πτολεμαῖος – τόν εἶπαν βασιλέα
τῆς Κιλικίας, τῆς Συρίας, καί τῆς Φοινίκης.
Ὁ Καισαρίων στέκονταν πιό ἐμπροστά,
ντυμένος σέ μετάξι τριανταφυλλί,
στό στήθος του ἀνθοδέσμη ἀπό ὑακίνθους,
ἡ ζώνη του διπλή σειρά σαπφείρων κι ἀμεθύστων,
δεμένα τά ποδήματά του μ’ ἄσπρες
κορδέλλες κεντημένες μέ ροδόχροα μαργαριτάρια.
Αὐτόν τόν εἶπαν πιότερο ἀπό τούς μικρούς,
αὐτόν τόν εἶπαν Βασιλέα των Βασιλέων.
Ἀλεξανδρινοί Βασιλεῖς, Καβάφης
Αλεξανδρος Ήλιος, 1ος π.Χ, Αλεξάνδρεια, MET Museum, N.York