Τετράδραχμον

ΒΑCΙΛΙCCΑ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΘΕΑ ΝΕωΤΕΡΑ κ΄ ΑΝΤωΝΙΟC ΑΥΤΟΚΡΑΤωΡ ΤΡΙΤΟΝ ΤΡΙωΝ ΑΝΔΡωΝ

 

Κομμένο μεταξύ του 36-34 π.Χ στη Συρία, το τετράδραχμο απεικονίζει από την μία πλευρά την Κλεοπάτρα και από την άλλη τον Μάρκο Αντώνιο. Την επόχή της Τριαρχίας, όπου ο Αντώνιος έχει χωρίσει με την Οκτάβια, αδελφή του Οκταβιανού, και έχει παραχωρήσει στην Κλεοπάτρα την επικυριαρχία της Συρίας.

Χαρακτηριστικά πρόκειται για νόμισμα με δύο κεφαλές. Υποδεικνύει μάλλον συμμαχία, παρά συνεύρεση, δύο ηγεμόνων. Αντιστοίχως σε παλαιοτερά νομίσματα ο Αντώνιος απεικονιζόταν μαζί με την Οκτάβια.

Τα χαρακτηριστικά των δύο ηγετών είναι ευκρινή. Ιδιαίτερα της Κλεοπάτρας, η ευμεγεθής μύτη, το ισχυρό πηγούνι, τα λεπτά χείλη απεικονίζονται και σε άλλα νομίσματα. Το κολλιέ επίσης είναι παρόν παντού. Το διάδημα, η κόμμωση και η περιβολή της Ελληνίδας Βασίλισσας.

Η Κλεοπάτρα αναγράφεται ΘΕΑ ΝΕωΤΕΡΑ ίσως διάδοχος, πια, της Κλεοπάτρας Θεάς της Συρίας; Εν τέλει η ηγεμών της Ανατολής απέχει πολύ από τις ηδυπαθείς μοντέρνες αναπαραστάσεις. ΒΑCΙΛΙCCΑ του πλουσιότερου κράτους της οικουμένης ήταν και μέλλουσα Αυτοκράτειρα· αν θα το επέτρεπαν οι θεοί στο Άκτιο.

 

Κλεοπάτρα, W. Waterhouse, 1888
Cleopatra_-_John_William_Waterhouse

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s