«Τo Βιβλίο των Πολεμικών Μηχανών βρέθηκε ανάμεσα στους θησαυρούς του Αλέξανδρου, γιού του Δαρείου…του Ρωμαίου…γνωστού ως Διπλό Κέρας.»
Kitāb al-ḥiyal fī al-ḥurūb wa-fatḥ al-madāʾin wa-ḥifẓ al-Durūb…al-Rūmī…Dhū al-Qarnayn
Ο συγγραφέας ή μάλλον ο μεταφραστής του Βιβλίου, Ibn Mankalī, από τα Ελληνικά στα Αράβικα, ακολουθώντας την ιστορία του ψευδο-Καλλισθένη και λαϊκές Περσικές παραδόσεις κατέληξε σε αυτή την ανατολική σύνθεση, όχι ακριβώς ιστορική, για τον Μ. Άλέξανδρο τον 17ο αιώνα. Υποστηρίζει ότι το βιβλίο ευρέθη στον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου.
Οι Περσικές λαϊκές παραδόσεις ήθελαν τον Αλέξανδρο τον Μέγα για γιό του Δαρείου Β΄ – του λατρευόμενου ως θεού Βασιλέα των Βασιλέων – και της κόρης του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας.
Επίσης οι Άραβες γνώριζαν την Ελλάδική περιοχή ως μέρος του Rūm και τα Ελληνικά ως Rūmca· o Βασιλεύς Αλέξανδρος στα Ελληνικά νομίσματα με τα κέρατα του Άμμωνα ήταν al-Rūmī.
Το Ελληνικό βιβλίο, αντίγραφο που διεσώθη, πιθανώς αναφέρεται στις μηχανές του Ήρωνα και του Κριτόβουλου, των Αλεξανδρέων του 2ου π.Χ, και μετεφέρθη στα Kitāb με αυτή την ιδιότυπη περιγραφή.
Add MS 14055, f.152r, Qatar Digital Library