«Προκύρηξις πρός τό ἔθνος τῆς Μολδαυίας»

«Κάτοικοι τῆς αὐτῆς ἐπαρχίας Μολδαυίας, σᾶς γνωστοποίω, ὄτι θεία συνάρσει ἄπασα ἠ Γραικία ὕψωσεν ἀπό την σήμερον τάς σημαίας ἀπό ὅλα τά μέρη τοῦ ζυγοῦ τῆς τυραννίας, ζητοῦσα τήν ἐλευθερίαν της. Ἐγώ με ὅλους τούς συμπατριώτας μου πηγαίνω ἐκεί, ὄπου με καλοῦσιν αἰ σάλπιγγαι τοῦ ἔθνους και τῆς πατρίδος μου.

Ὄθεν σᾶς πιστοποιῶ και σᾶς ἐγγυοῦμαι, τόσον ἀπό μέρους μου, ὄσον και ἀπό μέρους ὅλων τῶν συμπατριωτῶν μου τών ὑπαρχόντων ἐνταῦθα, καί τούς ὀποίους ἔχω τήν τιμή νά διοικῶ, ὄτι θέλετε ἔχει πᾶσαν ἄνεσιν και ἀσφάλειαν και διά τα ὑποκείμενά σας και δια τα ὑπάρχοντά σας. Διά τοῦτο ἔκαστος νά θεωρῇ με τήν ἀτήν ἐλευθερίαν εἴς ἦν εὐρίσκεσθε, τά χρέη του καί τάς ὑποθέσεις του, και μηδαμινῶς μή συγχισθῆτε διά τα κινήματά μου, διότι ἠ ἐξουσία καί ἠ διοίκησις αὐτοῦ τοῦ Πριγκηπάτου μένει και ἤδη ὑποτελοῦσα διά τῶν αὐτῶν νόμων να ἐκτελέσῃ τάς ὑποθέσεις της. Ἐν ἀληθείᾳ σᾶς λέγω, ὦ κάτοικοι Μολδαυίας, ὄτι ἠ οὐράνιος πρόνοια σᾶς ἐχάρισε τον Αὐθέντην, ὄστις σήμερον διοικεῖ, τον Μιχαήλ Βοεβόδα Σοῦτσον, ἔναν προστάτην μετ΄ ἐπιμελείας τῶν δικαιωμάτων τῆς πατρίδος σας, ἔνα πατέρα καί καλοθελητήν σας.

Γνωρίσατε λοιπόν ὄτι ἠ Ὑψηλότης του εἶναι τοιοῦτος, οἶον τον ὀνομάζω, και ἐνωθῆτε μετ΄ αὐτοῦ προς ὑπεράσπισιν τῆς κοινῆς εὐδεμονίας. Ἐάν ὄμως, ἐκ περιστάσεως, τινές ἀπελπισμένοι Τοῦρκοι ἤθελαν ἔλθῃ εἰς τό ἔδαφός σας, μή φοβηθῆτε διόλου, διότι ἰσχυρά δύναμις εὐρίσκεται ἔτοιμη, διά να τιμωρήσῃ την τόλμην των.

Ἐξεδόδη εἰς τήν πόλιν Ἰασίου σήμερον τῄ 23 φεβρουαρίου 1821
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ»

 

img128-Exposure

 

Δραματική περιγραφή του Μανιάτη Τζανέτου Κυβελάκου στον καπετάν Γιωργάκη Γρηγοράκη των γεγονότων της Μολδοβλαχίας.

«Την ευγενίαν σου καπετάν Γιωργάκη ασπάζομαι…

Την σήμερον πήρα το γράμμα της αφεντιάς σου και με αυχαρίστησε η καλή σας υγεία σας. Είδα να γράφης διά τον πρίτζιπα και να με εξουσιάζης να νιτεριαστώ γιά λόγου σου με την αφεντιά του. Αυτά μηνεύονται για το πολυκαιρινό που μου γράφης αλλέως μάθε ότι φωτιά χιούθη στη φυλή μας και χάθημε. Οι Μοσκόβοι πατήσανε τις υποσκέσες τους και κάμασι ψυχαδερφοσύνη με τους απίστους.

Το λοιπόν τις προάλλες, ο Υψηλότατος πρίντζιπάς μας θ’ αγροικηθή από την αφεντιά σου σήκωσε παντιέρα και ξέγραψε τη πόρτα από τη βασιλεύουσα και από την Ελλαδική γρεκιά. Από το κάμωμα του πρίντζιπα πολύς κακοφανισμός του Σουλτάνου και του Οφικιάλουνε και λοβοφέρσιμο και κινήσασι λεφούσια να πιούσι γρεκικό αίμα και να μας ερημάξουσι. Κάνασι γραφή και στο Μοσκόβι. Tις προ άλλες βαρέθημε στη Βλαχία. Κείνοι μερμήγκια, μας φάγασι, τα παιδιά του ιερού ορδίου ξεκληρήθηνα, τα πλειότερα χαντακωμένα και ψυχομαχητό, πόνος καρδιάς.

Ο κπ Γιωργακης και κπ. Θανάσης χάθηκαν, Το κπ Φαρμάκη τον εφάγασι με χωσία, του ποσκέθηνα λευτεριά, πίστεψε, βγήκε και τον εφάγασι άτιμα. Χάθηνα στο στέκο του τόπου και ο Αναγνώστης ο Μπεηζαντάκος Παναγιωτάκης. Τρεις λαβωμιές στο κεφάλι ο δάσκαλος. Βολίμι στη γκαρδιά ο Θοδωρής Ξαρχάκος, και λαβώθηνα ο κπ. Τζωρτζάκης Γρηγοριάνος από το ιερό ορδί του πρίντζιπα. Λαβώθη με βολίμι πέρα περού στα νεφρά κατάψαχνα και έναι στα ρούχα. Ο Καβαλιεράκης τον έκοψε ζαλωτά μέχρι το σταυρί γιατήτανε αμετασάλευτος. Ο καλόγερος του ΄βαλε αλοιφή και πάει καλλιώτερα η λαβωμιά. Αν δεν τον εσήκωνε ο Κωνσταντής, πήγαινε μαγκουφιασμένος.
Οι λυσσάρηδες άπιστοι σκιούζανε τους λαβωμένους και πατούσασι στα κορμία τους. Κατάκαψέ τους Άγιε Χριστέ με φωτιά και πύρι. Ο Παπαχρήστος είχενε φαγωμένους πολλούς κι’ ένα οφφικιάλο. λαβώθη ξόπετσα. Ο Δημητράκης Ντερεβάκος λαβώθη. Τον εφέραμε κουβαλητά με το Γιώργη Θωμιάκο, δε βάσταξε ξεψύχησε οχτές, μούγκριζε από τα κοψίματα. Τον εθάψαμε. Είχε βολίμια δύο στη κιουλιά και το ΄να έπιασε μπόχα. Του ΄βαλε ο καλόγερος φασκιά. μαζεύτηνα χαημός σκουλίκια, δε σώθη, εκάηνα τα σωτικά του. Μ’ άφησε μια πιστόλα δύο ασημοπάτρονα κ΄ ένα χατζάρι τούρκικο ναν το δώκω στο(ρφανό) του για ναν τονέ δικιώση. Ο Δημητράκης Καπετανάκος βάρεσε, βαρέθη βερέμικα, έφαγε Τουρκόπαπα, βαρέθη από γύφτο Οβραίο.

Ο πρίντζιπας μέχρι τελευταία ωρμήνευε απέ έγινε άοικος, λέει ο Καλόγερος πάει στο Μόσκοβι, ένας λαβωμένος του ορδίου λέει πάει στη Φράντζα. Οι Μόσκοβοι έναι κερατάδες, ξέκαρδοι, αντίχριστοι και θα πληρώσουνε τες ζευγαρωτές ατιμίες τους. Αυτά αδελφέ και άμποτες βολευτούνε οι λαβωματιές, ερχόμαστε. Ταύτα μένω.

Τη φαμελία σας προσκυνώ
Της ευγενίας σου δούλος

Τζανέτος Κυβελάκος
Από Άγιον Γεώργιον Ιουλίου 2 1821»

 

Ιωάννης Θεοφιλόπουλος (1790 – 1885) ή Καραβόγιαννος ή Τσάκαλος, καπετάνιος πυρπολητής του 1821, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Theofilopoulos

 

https://books.google.gr/books?id=FUJGAQAAMAAJ&pg=PA289&dq=απασα+η+Γραικια+υψωσεν&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiH3aX0kPPYAhVG3iwKHZrPBWMQ6AEIKzAB#v=onepage&q=απασα%20η%20Γραικια%20υψωσεν&f=false

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s