Κλεοπάτρα Σελήνη

«Και μια φήμη απλώθηκε, ότι η Αφροδίτη ήρθε να σμίξει με τον Βάκχο για το καλό της Ασίας.»

Καρπός του έρωτος του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας ήταν τα δίδυμα Αλέξανδρος Ήλιος και Κλεοπάτρα Σελήνη. Προς τιμήν του Μ. Αλεξάνδρου και της αδελφής του Κλεοπάτρας.
Σε ἀντίθεση όμως με την τιμώμενη, η Κλεοπάτρα Σελήνη είχε καλύτερη τύχη.

Τα επόμενα χρόνια ο πατέρας της πραγματοποίησε μια σειρά από ανεπιτυχείς εκστρατείες κατά της Παρθίας. Το 34 π.Χ. ο Αντώνιος εξεστράτευσε και πάλι, αυτή τη φορά κατά της Αρμενίας. Είχε την καλή τύχη να επιστρέψει νικητής με πολλά λάφυρα και το βασιλιά της Αρμενίας αιχμάλωτο.
Καμία θριαμβική πομπή δεν είχε ως τότε διεξαχθεί πουθενά αλλού, παρά στην Ιερά Οδό, στην πόλη της Ρώμης, όπως όριζε η ιερή παράδοση. Προς μεγάλη οργή των Ρωμαίων, ο Αντώνιος πραγματοποίησε το θρίαμβό του σε κεντρικό δρόμο της Αλεξάνδρειας, μπροστά στο χρυσό θρόνο της Κλεοπάτρας, τιμώντας την σαν θεά.

Λίγες μέρες μετά μια ακόμη προκλητικότερη τελετή έλαβε χώρα στο Γυμνάσιο.

Σε μια ασημένια πλατφόρμα, ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα κάθισαν σε δύο χρυσούς θρόνους, με τη Βασίλισσα του Νείλου ντυμένη αιγυπτιακά, ως προσωποποίηση της Ίσιδος.
Τα βασιλικά τέκνα κάθονταν σε θρόνους λίγο χαμηλότερα.
Πρώτα ο Πτολεμαίος Καίσαρ, συμβασιλέας της μητέρας του, κατόπιν τα παιδιά του Αντωνίου: ο Αλέξανδρος Ήλιος με ένδυμα Μήδου βασιλιά, ο Πτολεμαίος Φιλάδελφος με μακεδονικό ένδυμα – καυσία, χλαμύδα και κρεπίδες – και η Κλεοπάτρα Σελήνη.
Κηρύχθηκε πως από δω και στο εξής η Κλεοπάτρα θα ονομαζόταν «Βασίλισσα των Βασιλέων» και ο γιος της, ο Καισαρίων, ως νόμιμος διάδοχος του Ιουλίου Καίσαρα, θα ονομαζόταν «Βασιλεύς των Βασιλέων».
Ο Αλέξανδρος Ήλιος ονομάστηκε «Μέγας Βασιλεύς» της Αρμενίας και όλων των ανατολικών επαρχιών των εδαφών του Αλεξάνδρου του Μέγα που θα κατακτιόνταν στο μέλλον μέχρι την Ινδία, ο Πτολεμαίος Φιλάδελφος βασιλιάς της Συρίας και της Μικράς Ασίας και η μικρή Κλεοπάτρα Σελήνη, βασίλισσα της Κυρηναϊκής.

«κ’ οἱ Ἀλεξανδρινοί ἔτρεχαν πιά στήν ἑορτή,
κ’ ἐνθουσιάζονταν, κ’ ἐπευφημοῦσαν
ἑλληνικά, κ’ αἰγυπτιακά, καί ποιοί ἑβραίικα,
γοητευμένοι μέ τ’ ὡραῖο θέαμα –
μ’ ὅλο πού βέβαια ἤξευραν τί ἄξιζαν αὐτά,
τί κούφια λόγια ἤσανε αὐτές ἡ βασιλεῖες.»

Καβάφης

Μετά την κατάλυση του βασιλείου των Πτολεμαίων,  ο Οκταβιανός Αύγουστος, πρώτος Αυτοκράτωρ (Princeps-πρώτος πολίτης)  της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, έδωσε το χέρι της Κλεοπάτρας στον Αφρικανό Βασιλιά Ιóβα Β΄της Νουμιδίας. Παντρεύτηκαν στη Ρώμη και σαν γαμήλιο δώρο ο Αύγουστος της έδωσε μεγάλη προίκα, καθώς και τον τίτλο της Βασίλισσας της Νουμιδίας. Ο Ιόβας, βερβερικής καταγωγής, ήταν ένας πολυγραφότατος βασιλιάς φιλόσοφος και η Κλεοπάτρα Σελήνη μία σπουδαία βασίλισσα.

 

Κλεοπάτρα Σελήνη με κεφαλή ελέφαντα, σύνηθες στις Μακεδονικές δυναστείες συμβολίζοντας την Ασία, Boscoreale treasure, 1oς π.Χ, Louvre 

Allégorie_de_la_province_romaine_d'Afrique_-_Grand_Palais,_Paris_2014

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s